Az egészségügyről mindenkinek

Egészségügyi hírek és érdekességek

Összevonják a kórházakat, Gyurcsány kottájából játszik a Fidesz

2015. március 04. - A mi világunk

Márciusban a kormány megtárgyalja, áprilistól pedig élesedhet az újratervezett kórházi rendszer. Minden megyében egy kórház működik majd, ehhez társul a többi. Az intézmények egy új szervezet, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) felügyelete alá kerülnek. Változik a finanszírozás elosztásának módja és az ÁEEK átveszi a kórházak adósságát is.

Emiatt egészségügyi dolgozók kerülhetnek utcára. Megszüntetnék az egy területen belül párhuzamosan működő ellátásokat, ez osztályok költöztetését vagy adott esetben bezárását jelentheti. Mivel a megyékben működő kórházak egy intézménybe integrálódnak, az adminisztratív területen is számítani lehet elbocsátásokra, átszervezésekre.

Gazdaságosan és a szükségleteknek megfelelően kell elosztani a rendelkezésre álló forrásokat – ez is az egyik célja a rendszer átalakításának. A mostani, az ágyszámokra épülő rendszer aránytalan, mert az ország egyes területein az eltérő lakosságszám miatt eltér az ágyak terheltsége is. Az átalakítás után a finanszírozás alapja a térségben élők száma lesz. A szétosztható összeget azonban előre meghatározzák, ebből kell kijönniük a kórházaknak.

Idézünk egy 2007-ben előadott prezentációt: tény, hogy az egészségügyi rendszer alapos reformra szorul. Szinte mindenki egyetért ugyanis abban, hogy a legtöbb esetben a beteg ellátás minősége nem megfelelő, a szolgáltatók alulfinanszírozottak, görgetik maguk előtt az adósságot. Nem csoda, ha a társadalom általános egészségi állapota sem kielégítő.

Dr. Baraczka Mariann, az egykori Egészségügyi Minisztérium államtitkára írta ezeket egy powerpoint diára, hogy indokolja a súlyponti rendszer létrehozását. Azt mondta: az egészségügyi rendszer mostanra tulajdonképpen nem finanszírozható, és egyre nehezebb ellátni szakképzett munkaerővel, ami miatt az ellátás szakmai színvonala nem biztosítható maradéktalanul.

A Hvg-nek és az Indexnek nyilatkozó orvosok egyetértettek abban, hogy az átalakításból akár jól is kijöhetünk. Ehhez azonban bővíteni kellene a forrás oldalt is, mert az ellátások finanszírozása 7-8 éve nem változott, azaz még mindig a 2008-as árakon térítik a költségeket, csakhogy ettől az árak már messze járnak.

Ráadásul nem érdemes csak a kórházakban gondolkodni: az egész rendszert kell megváltoztatni. Ha a kórházaknak kevesebb beteget kell felvennie, akkor nem kell trükközniük, hogy végrehajtsák a kvótán felüli beavatkozásokat. Azt pedig, ami tényleg feladatuk, színvonalasabban képesek ellátni. Ehhez azonban meg kell erősíteni a háziorvosi és szakorvosi ellátást is, amelyek az egyszerűbb eseteket házon belül megoldják és nem terhelik az egészségügyi rendszer többi részét.

(nyugat.hu)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-orvosok.blog.hu/api/trackback/id/tr947241515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása