Az egészségügyről mindenkinek

Egészségügyi hírek és érdekességek

A nem kissejtes tüdőrák immunterápiája

2015. január 20. - A mi világunk

Az immunterápia célja: segíteni az immunrendszert a ráksejtet mint idegent felismerni, stimulálni az immunválaszt és gátolni a tumor elleni immuntoleranciát.

Immunaktiváció és ellenőrzőpont-gátlás: A hatásos immunválaszhoz szükséges a tumorsejt felismerése, antigénjének a T-sejthez szállítása, a T-sejt aktivációja. Az antigénprezentáló sejtek B7-molekulát expresszálnak, mely a T-sejt CD28-receptorához kötődik. Különböző immunellenőrző pontok léteznek, melyek funkciója az immunválasz gátlása révén a szervezet megvédése a káros gyulladástól és autoimmunitástól. Malignus daganat esetén ezen ellenőrző pontok elősegíthetik a tumorral szembeni immuntoleranciát, ami a daganat progresszióját eredményezi.

Nem kissejtes tüdőrákban ilyen ismert ellenőrző pont a citotoxikus T-lymphocyta antigén-4 (CTLA-4) és a programozott sejthalál receptor-1 (PD-1). A CTLA-4 a CD28-cal konkurrálva a B7-hez kötődik, és gátlójelet ad a T-sejtnek, akadályozva annak aktivációját.

CTLA-4 antitest: ipilimumab: Korábban kemoterápiát nem kapott metasztatikus laphámsejtes karcinómában III. fázisú vizsgálat hasonlítja össze a carboplatin + paclitaxel terápiát  az e szerekkel együtt adott ipilimumabkezeléssel.

PD-1 és PDL-1 antitest: Ha a T-sejt PD1-receptorához a PD1L ligand kötődik, akkor aktivitásgátlás jön létre.Tumorsejtek expresszálnak PD1L-et, s ezzel gátolják a tumor elleni immunválaszt. A PD1 vagy PDL1 blokkolása megakadályozza az interakciót, s ezzel az immuntoleranciát a daganatsejtttel szemben.

Kemoterápiára refrakter nem kissejtes tüdőrákban előzetes kedvező eredmény után III. fázisú vizsgálat van folyamatban.

A kivonatot készítette: Dr. Nagy László Béla 

PD-1 blokkoló antitestek: Nivolumab PD-1 elleni antitest I. fázisú vizsgálatban különböző típusú tumorban kedvező eredményt adott. Nem kissejtes tüdőrák második vonalbeli kezelésére III. fázisú vizsgálat során 129 beteg 17%-ánál ért el remissziót, melynek medián tartama 47 hét volt.

Lambrolizumab ugyancsak PD1 elleni antitest I. fázisú vizsgálatban nem kissejtes tüdőrák esetén kedvező volt. 31 beteg közül 9-nél értek el legalább részleges remissziót.

PDL1 blokkoló antitestek: MPDL3280A, BMS-936559, MEDI4736. I. fázisúbvizsgálatokban 10-23% volt a remissziós ráta.

Vakcinák
Melanoma-asszociált antigén-A3 vakcina: ezen antigént a nem kissejtes tüdőrákok 30-50%-a expresszálja. A vakcina rekombináns DNS-t és immunoadjuvánst tartalmaz. Adjuváns kemoterápia mellett alkalmazva III. fázisú vizsgálat folyik 2270 betegen.
Tecemotid: Hám eredetű malignomák a MUC-1 sejtfelszíni glikoproteint túltermelik vagy kórosat termelnek. A tecemotid többek között MUC-1 lipopeptidet tartalmaz. III. fázisú szinten vizsgálják.
Belagenpumatucel-L: irradiált nem kissejtes sejtvonalból származó allogén tumorsejtvakcina, mely blokkolja a TGF-béta-szekréciót. Ugyanis utóbbit termelve a daganat elkerüli az immunválaszt.

(Tuberc Respir Dis 2014; 77: 111

 

  

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-orvosok.blog.hu/api/trackback/id/tr137092803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása