Az egészségügyről mindenkinek

Egészségügyi hírek és érdekességek

Már sztrájkra is hajlandóak az orvosok

2015. március 04. - A mi világunk

Konkrét tárgyalási ajánlatot tettek az érdekvédők az egészségügyért felelős államtitkárnak, miután belefáradtak annak találgatásába, hogy a kabinet miként is akarja megkezdeni a szakorvosok bérfelzárkóztatását.

strike_0.jpgEgy hete találgatják az érintettek, mit jelent majd a gyakorlatban Zombor Gábor államtitkár ígérete, miszerint 100-200 ezer forinttal megemelnék a fizetésüket, feltéve, hogy lemondanak a hálapénzről, illetve vállalják, hogy Magyarországon maradnak közalkalmazott orvosként.

Az Őszintén az egészségügyről elnevezésű szervezet (melynek tagja a Magyar Orvosok Szövetsége, a Magyar Rezidens Szövetség, a Független Egészségügyi Szakszervezet, a FAKOOSZ, az Alapellátó Orvosok Szövetsége és a Magyar Orvosi Kamara) azt kéri az államtitkártól: „valljon színt", és mondja meg pontosan, hogy mikortól, milyen összegű béremelésre, életpályára számíthatnak az egészségügyben dolgozók. Mi a kezdő lépése a béremelésnek, hogyan kell értelmezni például a „nem mehet külföldre az orvos" kijelentést? – kérdi a szervezet Zombor Gábortól.

Lapunknak Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke azt mondta: a múlt heti államtitkári bejelentés alaposan fölkavarta az indulatokat, mozgósította szinte valamennyi érdekvédő szervezet tagságát. Az akciószövetség képviseletében eddig is járták az ország kórházait, fórumokat tartottak, ahol kikérték a tagság véleményét. Van arra is fölhatalmazásuk, hogy ha nem sikerül megállapodni a kormányzattal az orvosok, szakdolgozók és műszaki dolgozók béremeléséről, akkor megszervezzék a „Két óra türelem az életedért" akciót.

Ennek részleteit Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke egy múlt heti szakmai konferencián ismertette. Eszerint egy adott napon reggel 8-9 óra között csak az akut eseteket látnák el országszerte. Ha ez sem változtatna a helyzetükön, akkor félévente megismételnék az akciót, minden alkalommal 1-1 órával hosszabbítanák az ellátásmentes időt, s akár 8 órán át is megbéníthatják a rendeléseket.

(NOL)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-orvosok.blog.hu/api/trackback/id/tr557241597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása