Az egészségügyről mindenkinek

Egészségügyi hírek és érdekességek

Vége a gyógyszerárak csökkenésének

2015. január 18. - A mi világunk

A gyógyszerkassza 34, a gyógyszerfogyasztók 10 milliárd forintot takarítottak meg az OEP vaklicitjének köszönhetően. A további komoly csökkenésnek már a világpiaci gyógyszerár szab határt.

A gyógyszerkiadásokat illetően 2012-ben 7,5 milliárd forinttal több maradt az állampolgárok zsebében, míg 2013-ban további 2,5 milliárddal csökkentek a betegterhek, vagyis összesen tízmilliárd forinttal kevesebbet fizettünk gyógyszerekért köszönhetően annak, hogy több mint három éve, 2011 októberében bevezették az úgynevezett vaklicit eljárást. Ennek lényege, hogy az azonos hatóanyagú és hatáserősségű gyógyszerek esetében a piaci szereplők úgy licitálnak a saját termékeik árára, hogy nem látják a versenytársak ajánlatait. A cél a generikus készítmények árának és ezáltal a gyógyszerkassza kiadásainak csökkentése.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) gyógyszerkasszájának kiadásait csökkentő eljárás bevezetése előtt a generikus gyógyszerkészítmények ára nem mutatott érdemi árkülönbséget az originális (újonnan kifejlesztett hatóanyagot tartalmazó) készítményekkel szemben. Sohajda Attila szerint a nagy kérdés az, hogy a betegek hajlandók-e átállni a legolcsóbb, azonos hatóanyagú készítményre.

 

A rendszer bevezetése, tehát 2011 októbere óta összesen ezernégyszáz medicina ára csökkent, átlagosan harmincöt-negyven százalékkal, 2012-ben volt példa rá, hogy egy-egy készítmény ára akár hetven-nyolcvan százalékkal is kevesebb lett. Az OEP gyógyszerkasszája így két év alatt, 2012-13-ban összesen 34 milliárd forintot takarított meg.

"Mivel az elmúlt időszakban ugyanolyan hatóanyagú készítmények kerültek az eljárásba, a rendszer árcsökkentő hatása a vaklicitek számával egyre kisebb" – mondta az alelnök azzal kapcsolatban, hogy mennyi lehetőség maradt még a vaklicitben. Hozzátette, hogy érdemi változás csak abban az esetben lehet, ha új, nagy forgalmú hatóanyagok kerülnek a rendszerbe. Arról nem tudni, hogy mindez a gyártók oldaláról mivel jár, ám korábban a Világgazdaságban a gyártók figyelmeztettek, hogy egy bizonyos árszintnél lejjebb nem fogják vinni a termékeiket, mert ezzel azt kockáztatják, hogy más európai piacokon is csökkenteni kell készítményeik árát.

(privatbankar.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-orvosok.blog.hu/api/trackback/id/tr417085157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása