Az egészségügyről mindenkinek

Egészségügyi hírek és érdekességek

Elvben recept nélkül kapható esemény utáni tabletta

2015. január 18. - A mi világunk

A döntést, hogy az esemény utáni tablettát recept nélkül lehet kapni, az Európai Bizottság hozta meg, a lengyel szakminisztériumnak tehát alkalmazkodnia kellett ehhez – jelentette ki az egészségügyi minisztérium szóvivője.

A múlt héten az EB beleegyezett, hogy az „esemény utáni” fogamzásgátló tablettát az EU tagállamaiban recept nélkül lehessen megvenni, s mivel az elterjedt véleményekkel ellentétben ez nem olyan szer, amely koraszülést eredményezne – ez Lengyelországban tilos –, a lengyelek meghozták az uniós szabálynak megfelelő döntést. Ez a szer hasznos lehet például olyan esetekben, amikor a klasszikus módszerek, mint az óvszer, nem váltak be.

Az Európai Bizottság szóvivője hangsúlyozta, hogy a végső döntést a bizottság az egyes tagállamok hatáskörébe utalja. A tablettát eddig is lehetett kapni Lengyelországban, de kizárólag receptre, és ez ugyan csak formalitásnak tűnik, de a gyakorlatban az orvosok nagyon nem szívesen írták fel, vagy egyenesen megtagadták ezt a receptet.

Hogy mennyire ellentmondásos e kérdésben a lengyelek álláspontja, jól mutatják az egészségügyi miniszter helyettesének különböző nyilatkozatai. Először az EB döntését úgy kommentálta a lengyel rádióban, hogy a recept nem olyan nagy dolog, a gyógyszerhez pedig hozzá lehet jutni. Ugyanakkor a PAP hírügynökségnek már azt mondta: – Lengyelország nem helyesli ezt a döntést, ellene is szavazott, és ha a tagországok döntésén múlik, fenntartjuk eddigi rendszerünket, tehát csakis receptre lehet majd kapni a tablettát.

A nőszervezetek és a családtervezők azonnal fel is háborodtak a miniszterhelyettes szavain: „Nem akarunk politikai és ideológiai játékok alkujának tárgya lenni! Jogunk van hozzájutni a fogamzásgátlókhoz!” – mondták és a miniszterhez fordultak 3 nap alatt összeszedett több mint tízezer aláírással.

A Gazeta Wyborcza című lap kérdésére ezek után a minisztérium szóvivője, Krzysztof Bak közölte, hogy Lengyelország kénytelen alkalmazkodni az Európai Bizottság döntéséhez, tehát a gyógyszert recept nélkül lehet majd beszerezni. Hogy mikortól, az még nagy kérdés. A döntést a szakminisztériumnak el kell juttatnia a megfelelő gyógyszerellátó szervekhez – ebből több is van –, a Gyógyszerészeti Kamara szóvivője szerint pedig a végrehajtásig még hosszú az út.

– Először a nagykereskedőknek, ha nincs ilyen szerük, be kell szerezniük, rendelniük kell a gyártóktól, és az egyes patikák csak ezután tudnak majd rendelni – magyarázta. A legújabb hír, hogy ugyan a minisztérium szerint az EllaOne nevű fogamzásgátló recept nélkül kapható – de a gyógyszertárak követelik a receptet, mert várják a hivatalos értesítést a gyógyszer státusának megváltozásáról – ezt azonban a minisztérium nem akarja megtenni, csakúgy, mint a Gyógyszerészek Főfelügyelete, illetve a Gyógytermékeket Bejegyző Hivatal sem.

Hiába jelentette be az egészségügyi minisztérium, hogy az „esemény utáni” tabletta recept nélkül kapható az Európai Bizottság döntése nyomán, de ebben az ügyben semmilyen dokumentumot nem adott ki, a gyógyszerészek szerint tehát: nincs ügy. Az, hogy a miniszter mondott valamit a TV-ben, semmit sem jelent, a rendszer a régiek szerint folytatódik – mondják. A lengyel lap újságírói ellenőrizték az egész országban, van-e EllaOne, és lehet-e recept nélkül kapni. Kiderült: orvosság van, de a recept továbbra is kötelező.

(lengyelnet.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-orvosok.blog.hu/api/trackback/id/tr417085183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása