Minél többet dolgozunk, annál nagyobb az esélye annak, hogy többet iszunk a kelleténél - derül ki a több mint 300 ezer embert bevonó finn tanulmányból.
A Finnish Institute of Occupational Health kutatóinak felmérése szerint azok, akik több mint 48 órát dolgoznak hetente, 13 százalékkal nagyobb eséllyel isznak többet, mint azok, akik 48 óránál kevesebbet dolgoznak. "Hiába alacsony a kockázati tényező, az eredményekből az derül ki, hogy a magasabb munkaórák számát egyes emberek egészségtelen szokásokkal kompenzálják. Jelen esetben az ajánlott alkoholszintet túllépő mennyiséggel" - nyilatkozta Marianna Virtanen a tanulmány szerzője.
A kockázatteljes alkoholfogyasztás nők esetében heti 14, férfiak esetében heti 21 italnál több. Ha ennél többet iszunk meg, kifejezetten megemeljük esélyeinket a májproblémákkal, rákkal, stroke-kal, szív- és érrendszeri problémák kialakulásával kapcsolatban.
Virtanen szerint azok, akik többet fogyasztanak alkoholt, olyan munkahelyi problémákat próbálnak esélyesen orvosolni, mint a stressz, depresszió, kimerültség és az alvászavarok. Ugyanakkor hozzátette, a tanulmány csak összefüggést mutat az estékbe nyúló munkaórák és a kockázatteljes alkoholfogyasztás között. Ez önmagában nem elég az ok-okozati összefüggés között. Ahhoz viszont éppen elég lehet, hogy mind az egészségügyi szakértők, mind a döntéshozók nagyobb figyelmet fordítsanak az elnyújtott munkaidő egészségügyi és társadalmi hatásaira.
Virtanen és csoportja több mint 333 ezer ember adatait vizsgálta meg 14 országból. A mindezt követő kontrollvizsgálat további, több mint 100 ezer ember bevonásával készült, 9 ország adatait felhasználva. A kontrollvizsgálat eredménye is megerősíti felvetett elméletet, miszerint a hosszabb munkaidő 11 százalékkal emeli az alkoholfogyasztást. Az eredményeket érdekes módon nem módosította a nem, az életkor, a társadalmi helyzet és a lakóhely sem. Azt viszont nem sikerült tisztázni, hogy más tényezők - például bizonyos személyiségjegyek - okozói lehetnek-e a mértéktelen ivásnak.
(hazipatika)