Az egészségügyről mindenkinek

Egészségügyi hírek és érdekességek

Manipulált gyógyszerkísérletek

2015. január 25. - A mi világunk

Az újság szombati cikke szerint az EMA erről azután döntött, hogy problémák merültek fel egy indiai céggel kapcsolatban, amely az érintett készítményeket tesztelte. A hajderábádi székhelyű GVK Biosciences a francia gyógyszerügynökség (ANSM) szerint legalább öt éven át szisztematikusan manipulálta a kísérleti eredményeket.

82505.jpg

Magyarországon ez hét gyógyszergyártó által forgalmazott tizenhárom készítményt érint. Többségük allergia elleni gyógyszer, de van köztük gyomorsav csökkentésére és a koszorúér-betegség okozta mellkasi fájdalom kezelésére felírható készítmény is.

Az EMA javaslatában nyomatékosította, egyetlen készítmény esetében sem kaptak olyan visszajelzést, hogy ártalmas az egészségre vagy nem hatékony.

Az emberi alkalmazásra szánt gyógyszerek bizottsága ajánlását megküldték az Európai Bizottságnak, ha elfogadja, a szóban forgó gyógyszereket be kell vonni.

A 13 termék közül egy esetben van szükség a forgalmazás felfüggesztésére, a Trimetazidine Sandoz 35 mg retard elnevezésűnek. Öt készítménynek ugyan van forgalomba hozatali engedélye, de ténylegesen nincsenek patikai forgalomban.

További hét készítmény hatóanyaga a desloratadine, amely fizikai-kémiai tulajdonságait figyelembe véve egyenértékűnek tekinthető a vizsgálatok elvégzése nélkül is (tehát az új uniós szabályok szerint nincs is szükség azon vizsgálatok elvégzésére, amelyet az indiai cég korábban elvégzett).

(Magyar Nemzet)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-orvosok.blog.hu/api/trackback/id/tr867107013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása