Az egészségügyről mindenkinek

Egészségügyi hírek és érdekességek

Itt a pénz, hol a pénz?

2015. február 23. - A mi világunk

Szinte lehetetlen eligazodni az adminisztrációs-jogi útvesztőben, tény, hogy Szentesen a mai napig nem épül új kórházi tömb, bár a fejlesztésről évek óta tájékoztat – egy tábla.

A kormány listázta a késésben lévő uniós projekteket, felhívva a figyelmet, hogy a 2007 és 2013 közötti fejlesztések támogatását akár vissza is vonhatja az EU, ha év végéig nem készülnek el a kivitelezéssel és az elszámolással. Ezen a listán – több megyei beruházás mellett – szerepel a szentesi Dr. Bugyi István Kórház 2,5 milliárd forintos beruházása is. Arról a pályázatról van szó, amelyet 2013 decemberében írtak alá egy új, háromszintes kórházi tömb építéséről. Ebben kapott volna helyet a központi műtő, a központi intenzív osztály, a traumatológia és a sebészeti osztály, egy szeptikus műtőblokk, a fül-orr-gége és az urológiai osztály. Csakhogy ez az építkezés hivatalosan már nincs is napirenden.

Lényegében papírtologatáson bukott el a projekt: a kórháznak már 2010-ben is volt egy pályázata, akkor még 3,7 milliárd forintos fejlesztésről, de végül azt be sem adták, mert visszavonták a kiírást. Az építési engedélyt azonban már akkor megkérték, így a három évvel későbbi pályázat miatt – amelyben már csak 2,5 milliárd forintot lehetett igényelni – ezt meg kellett hosszabbítani.

A szentesi kórház főigazgatója, Kalmár Mihály egyelőre nem tud abban állást foglalni, hogy melyik kormányhatározatot kell mérvadónak tekinteni. – Patthelyzet, nincs mit hozzáfűznöm – mondta. Farkas Sándor országgyűlési képviselő sem kívánt nyilatkozni a Magyar Közlönyben megjelentekkel kapcsolatban. A szentesi kórház rendszer-átalakítás utáni jövőjéről azt mondta: jóslásokba nem bocsátkozik, még folynak az egyeztetések, ő mindenesetre azon van, hogy megmaradjon a szentesi intézmény státusza.

A 2013-as pályázatnál is veszítettek 7 hónapot a késői szerződéskötés miatt, akkor pedig már nem lehetett ismételten meghosszabbítani az építési engedélyt. Új közbeszerzést kellett volna kiírni, de mivel látható volt, hogy így már nem lesz készen időben a beruházás, a megítélt összeget visszavonták. Helyette kapott volna a kórház 700 millió forintot eszközfejlesztésre – csakhogy azóta ezt a pénzt is visszavonták.

Hogy most mégis szerepel a 2,5 milliárd forintos építkezés a késésben lévő projektek között, annak információink szerint az az oka, hogy jogilag még mindig van nyertes pályázata a kórháznak. Amikor ugyanis 2,5 milliárd forint helyett 700 millió forintot ajánlottak az intézménynek, visszavonták a nagyberuházás felfüggesztését, hiszen annak támogatási összegét módosították. És bár azóta a 700 millió forintos támogatást is visszavonták, továbbra is érvényben van, hogy a 2,5 milliárd forintos beruházás felfüggesztését visszavonták.

Vagyis: van pénz az új kórházi tömbre. Mivel pedig már több beruházás is megkapta a befejezésre 2016 júniusáig a haladékot, elvileg még meg is lehetne valósítani. Úgy tudjuk, már csupán az Emberi Erőforrások Minisztériumának jóváhagyására várnak, amelynek másnapján ki is lehetne írni a közbeszerzési eljárást, hiszen minden elő van készítve – évek óta.

(delmagyar.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-orvosok.blog.hu/api/trackback/id/tr417209383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása