Az egészségügyről mindenkinek

Egészségügyi hírek és érdekességek

Amit a lakosság a különböző drogokról hisz

2015. február 08. - A mi világunk

Beszédes infografikán mutatták be, mekkora eltérés van a különféle élvezeti szerek valós veszélyei és aközött, amit a tényleges ismeretekkel nem rendelkező átlagember gondol róluk. A grafika két brit kutatáson alapul. Míg a szakemberek szerint az alkohol a legveszélyesebb a társadalomra és a szerhasználóra, az interneten szavazók azt tartják a legártalmatlanabbnak.

Beszédes infografikát tettek közzé január végén a BBC Free Speach című műsorának Facebook-oldalán.

A YouGov nevű internetes szavazóoldalon arról kérdezték a briteket, melyik tudatmódosító szert találják a legveszélyesebbnek. Az eredményeket összevetették egy 2010-es felméréssel, amelyben a téma szakértői osztályozták veszélyességük szerint a kábítószereket 16 kritérium alapján. A kutatásban azt is vizsgálták, mennyire veszélyes az adott szer a társadalomra, illetve a szerhasználóra.

Ahogy azt sejteni lehetett, a vélemények erősen eltértek. Az eredmények közti különbséget infografikára vetítették. Kékkel jelezték a közvéleményt, sárgával a tudományos álláspontot jelezték.

 

Fotó: Facebook / BBC Free Speach

Mint az az ábrán is látszik, a lakosság lebecsüli az alkohol veszélyeit, és felbecsüli azokét a szerekét, amelyekről (a nagy átlagnak) nincsenek valódi ismeretei. A legélesebb különbség az alkohol mellett az LSD, a hallucinogén gomba és az extasy (MDMA) megítélésében volt, amelyeket a társadalom kiemelkedően veszélyesnek tart, miközben a tudományos tények nem ezt igazolják. A heroin és a kokain ártalmassága tekintetében jobban közelítettek a vélemények.

A grafikon hibája, hogy 2010-ben még nem vizsgálták az azóta berobbant dizájnerdrogokat.

 

(hvg.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-orvosok.blog.hu/api/trackback/id/tr237152473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása