Az egészségügyről mindenkinek

Egészségügyi hírek és érdekességek

A „Z” szerek titka

2015. február 22. - A mi világunk

Kedves Kolléga!

Mint egyre inkább köztudott, „Z” szereknek a zolpidem hatóanyagú altatókat nevezzük. Alkalmazásuk egyre bővül, de még mindig nagyon sok beteg szed benzodiazepin típusú altatót.

A zolpidem sok tekintetben kedvezőbb hatóanyag a benzodiazepineknél, előnyei elsősorban a legalább hat óra alvás biztosítása, a kipihent ébredés, valamint az, hogy az altató alkalmazása utáni napon a páciens éber, fáradtság nélkül tudja végezni munkáját. 
Természetesen – mint minden altatónál – itt is figyelnünk kell néhány gyakorlati szabályra. A gyógyszerbevétel után kb. nyolc órán át nem szabad autót vezetni, veszélyes munkát végezni, illetve nem szabad a tablettákat folyamatosan szedni. Ha három-négy hetes altatóhasználat után sem rendeződik az állapot, ami az insomniát okozza, akkor is többnapos szünetet kell tartani az alkalmazásban.

A zolpidem legfőbb előnye azonban az lehet, hogy a benzodiazepinekhez képest sokkal kevésbé okoz addikciót, így – ha lehetőség van rá – elhagyható a kezelés vagy hosszabb szünetet lehet tartani. Ezért, bár nehéz az átállítás a benzodiazepinekről, okvetlenül érdemes megpróbálni.

A zolpidem hatóanyagú altatók között magyar készítmény a ZolEPtabletta melynek 30 szemes változata is kapható, a beteg számára kedvező áron.

Gyógyító munkájához jó egészséget és sok sikert, pácienseinek pedig szép álmokat és pihentető alvást kívánunk, másnapi kellemetlenségek és addikció nélkül.

 

ZolEP 10 mg filmtabletta

2015. február 20. 10:43, péntek   szakmai szerkesztő

1.         A GYÓGYSZER NEVE

 

ZolEP 10 mg filmtabletta

 

 

2.         MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

 

10,0 mg zolpidem-tartarát (megfelel 8,02 mg zolpidemnek) filmtablettánként.

 

Ismert hatású segédanyag: 72,3 mg laktóz-monohidrát filmtablettánként.

A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban.

 

 

3.                  GYÓGYSZERFORMA

 

Filmtabletta

Fehér, hosszúkás, lekerekített élű filmtabletta, egyik oldalán bemetszéssel ellátva.

A tabletta egyenlő adagokra osztható.   

 

 

4.       KLINIKAI JELLEMZŐK

 

4.1     Terápiás javallatok

 

A zolpidem álmatlanság rövid távú kezelésére javallt felnőttek számára azokban az esetekben, amikor az álmatlanság súlyos fokú, a beteg életét nagymértékben zavarja, életminőségét rontja.

 

4.2       Adagolás és alkalmazás

 

Adagolás:

 

Felnőttek:

65 éven aluli felnőtt:

A kezelés egyszeri gyógyszerbevétellel történjen, mely ugyanaznap éjjel nem ismételhető.

Felnőtteknek a napi javasolt adag 10 mg, amit közvetlenül lefekvéskor kell bevenni. A zolpidem legkisebb hatásos adagját kell alkalmazni és a 10 mg-ot nem szabad átlépni.

 

65 éven felüliek:

Idős és legyengült betegek fokozottan érzékenyek lehetnek a zolpidemre ezért, ezeknél a betegeknél az ajánlott adag napi 5 mg (1/2 tabletta), ami kivételes esetekben az egyéni tolerancia gondos értékelését követően 10 mg-ra (1 tabletta) emelhető. A maximális adag napi 10 mg (1 tabletta).

 

Gyermekek:

A zolpidem alkalmazása nem javasolt 18 év alatti gyermekeknél és serdülőknél az ennél a korcsoportnál történő alkalmazását alátámasztó adatok hiánya miatt. Placebo-kontrollos klinikai vizsgálatokból származó, jelenleg rendelkezésre álló tényadatok leírását lásd az 5.1 pontban.

 

Májkárosodás esetén:

Májkárosodás esetén a zolpidem kiürülése és metabolizmusa csökkent mértékű, ezért ilyen betegeknél az adagolást 5 mg-al (½ tabletta) kell kezdeni, és különös óvatosság szükséges májkárosodásban szenvedő idős betegeknél. 65 év alatti felnőtteknél, csak abban az esetben lehet az adagot 10 mg-ra emelni, ha a klinikai hatás nem kielégítő és a kezelést jól viseli a beteg.

 

Az adagolás módja:

A ZolEPfilmtabletta szájon át alkalmazandó.

A tablettát minden esetben lefekvés előtt kell bevenni.

 

A kezelés időtartama:

A zolpidem kezelést a javasolt legkisebb adaggal kell kezdeni. A maximális napi adagot nem szabad meghaladni.

 

A kezelés a lehető legrövidebb legyen, időtartama néhány naptól maximum 4 hétig terjedjen (beleértve a dózis fokozatos csökkentésének az idejét).

A zolpidem hosszantartó alkalmazása nem ajánlott.

 

A kezelés megszakításának módjai:

Nagyon rövid tartamú kezelés esetén a dózis csökkentésére nincs szükség. Elhúzódó kezelés vagy az ajánlottnál magasabb adagok esetén az adag fokozatos csökkentésére van szükség a rebound insomnia kockázatának minimálisra csökkentése érdekében (lásd 4.4 pont).

A beteg figyelmét fel kell hívni a kezelés korlátozott időtartamára, szükség esetén a fokozatos elha­gyás módjaira. A beteget a készítmény elhagyását esetleg követő rebound insomnia lehetőségéről is tájékoztatni kell.

 

4.3       Ellenjavallatok

 

  • A készítmény hatóanyagával vagy 6.1 pontban felsorolt segédanyagával szembeni túlérzékenység.
  • Myasthenia gravis.
  • Súlyos májelégtelenség.
  • Alvási apnoe szindróma.
  • Akut vagy súlyos légzési elégtelenség.

 

4.4     Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések

 

Az insomnia oka tisztázandó és az alapbetegség(ek) kezelendő(k) hypnotikum felírása előtt. Ha az insomnia 7-14 napos kezelés során nem javul, ez jelezheti pszichiátriai vagy organikus rendellenesség meglétét, ezért a diagnózis felülvizsgálandó.

 

Légzési elégtelenség
Károsodott légzésfunkciójú betegeknek a zolpidem csak óvatossággal adható, mivel a hipnotikumok a légzésfunkciót befolyásolhatják. (lásd 4.8 pont)

 

Májkárosodás
A dózis csökkentése javasolt  (lásd 4.2 pont).

Időskor
A dózis csökkentése javasolt (az ajánlott adagolást lásd 4.2 pont).

 

Pszichotikus betegségek
A hipnotikumok a pszichotikus betegek primer terápiájára nem javasoltak (lásd 4.3. pont)

 

Másnapi pszichomotoros képességromlás

A másnapi pszichomotoros képesség, -beleértve a csökkent gépjárművezetési képességet is- romlásának kockázatát növeli, ha

  • a zolpidem a mentális éberséget igénylő tevékenységek előtt 8 óránál kevesebb időn belül kerül bevételre (lásd 4.7 pont);
  • az ajánlott adagnál nagyobb adag kerül bevételre;
  • a zolpidemet más központi idegrendszeri depresszánsokkal, vagy a zolpidem vérszintjét megemelő gyógyszerekkel, vagy alkohollal, vagy tiltott szerekkel együtt alkalmazzák (lásd 4.5 pont).

A zolpidemet egyszer kell bevenni közvetlenül lefekvéskor és nem szabad ugyanaznap éjjel újra bevenni.


Amnézia
A szedatohipnotikumok anterograd amnéziát okozhatnak. Ez leggyakrabban a gyógyszerbevételt kö­vető néhány órán belül jelentkezik, ezért a kockázat csökkentése érdekében a betegnek meg kell arról bizonyosodnia, hogy 8 óra megszakítatlan alvásidő a rendelkezésére áll.

 

Depresszió
Ahogy a benzodiazepinek, így a zolpidem sem alkalmazható önállóan depresszió vagy depresszióval kísért szorongás kezelésére (ezeknél a betegeknél szuicid viselkedést válthat ki).

Habár klinikailag szignifikáns farmakokinetikai vagy farmakodinamikai interakciót a zolpidem és az SSRI-k között nem mutattak ki (lásd 4.5 pont), mint egyéb szedatohipnotikumok esetében, a zolpidem kizárólag óvatossággal adható depresszió tüneteit mutató betegeknél.
Szuicid tendencia nem zárható ki, ezért a még hatásos legkisebb adag zolpidemet biztosítsunk ezeknek a betegeknek, hogy elkerüljük a szándékos túladagolást. A zolpidem kezelés közben, egy már korábban fennálló depresszió felszínre kerülhet. Mivel az álmatlanság a depresszió egyik tünete lehet, a javulást nem mutató álmatlanság esetén a beteg felülvizsgálandó.

Egyéb pszichiátriai és „paradox” reakciók
Nyugtalanság, az alvászavar súlyosbodása, agitáció, irritabilitás, agresszivitás, érzékcsalódások, düh­rohamok, rémálmok, hallucinációk, inadekvát viselkedés és más magatartási hatások szedativ/hip­notikus szerek alkalmazásakor ismerten megjelenhetnek. Ezen reakciók kialakulásakor a kezelést fel kell függeszteni. Idős korban a paradox reakciók kialakulásának valószínűsége nagyobb.

 

Alvajárás és az azzal összefüggő viselkedésformák

Alvajárást és az azzal összefüggő egyéb viselkedésformákat, mint az „alva-vezetés”, ételkészítésre és elfogyasztására, vagy telefonálásra és a nemi aktusra vonatkozó amnéziát jelentettek, azoknál a betegeknél, akik zolpidemet szedtek és nem voltak teljesen éber állapotban. Az alkohol és más központi idegrendszeri depresszánsok együttes alkalmazása zolpidemmel, és a javasolt maximális adagnál nagyobb adagban alkalmazott zolpidem fokozzák ezen viselkedésformák előfordulásának valószínűségét. A zolpidem kezelés megszakítása erősen mérlegelendő azoknál a betegeknél, akiknél ilyen viselkedésformák (pl. alva vezetés) észlelhetők,, annak megelőzésére, hogy a beteg saját magát és másokat veszélyeztessen. (Lásd 4.5 és 4.8 pont).

Tolerancia
A szedatív/hipnotikus szerek hipnotikus hatása kissé csökkenhet néhány hetes ismételt alkalmazás során.


Dependencia
Szedatohipnotikumok használata fizikai vagy pszichológiai függőséghez vezethet. A dependencia ve­szélye nő a dózis nagyságával vagy a kezelés időtartamával arányosan; szintén nagyobb azon betegek esetében, akik anamnézisében alkohol- vagy gyógyszerfüggőség, illetve pszichiátriai rendellenesség szerepel.

Ha a fizikai függőség már kialakult, a kezelés hirtelen megszakítása megvonási tünetek jelentke­zésé­vel jár együtt. Ezek lehetnek: fejfájás, izomfájdalom, extrém szorongás és feszültség, nyugtalanság, confusio, és ingerlékenység. Súlyos esetben a következő tünetek jelentkezhetnek: derealisatio, deper­sonalisatio, hyperacusis, a végtagok zsibbadása és paraesthesiája, hiperszenzitivitás fényre, zajra és érintésre, hallucinációk vagy epilepsziás rohamok.

Rebound insomnia
Hipnotikus kezelés megszakítása rebound insomnia kialakulásával járhat. Ez egy átmeneti szindróma, amely a hipnotikus kezelés megszakításakor jelentkezik, amelynek során erőteljesebben, ismét megjelennek azok a tünetek, amik a szedatohipnotikumokkal való kezeléshez vezettek. Ezt egyéb reakciók, mint hangulatváltozások, szorongás és nyugtalanság kísérhetik.

Fontos, hogy a beteget a rebound hatás megjelenésének lehetőségére figyelmeztessük, és a kezelés megszakításakor az adag csökkentését fokozatosan végezzük.
A rövid felezési idejű szedativ/hipnotikus szerek esetében vannak arra utaló jelek, hogy a rebound hatás megjelenhet az adagolási intervallumok között is, különösen nagy dózisok esetén.

Súlyos sérülések

Farmakológiai tulajdonságai miatt a zolpidem álmosságot és csökkent tudatszintet okozhat, aminek következtében a beteg eleshet és súlyosan megsértheti magát.

 

Egyéb
Benzodiazepinekkel való együttes adás szükségtelen és kockázatos, fokozza a dependencia kockázatát. A kezelés a lehető legrövidebb legyen (lásd 4.2 pont), időtartama néhány naptól maximum 4 hétig terjedjen (beleértve a dózis fokozatos csökkentésének az idejét).

Egyes esetekben szükség lehet a beteg 4 hétnél hosszabb tartamú kezelésére. Erre csak a beteg állapo­tának ismételt ellenőrzését követően kerülhet sor. Célszerű a beteggel mindjárt az első rendeléskor közölni, hogy a kezelés időtartamának lehetősége korlátozott, és felhívni a figyelmét az adag fokozatos csökkentésének fontosságára.

 

A készítmény segédanyagként 72,3 mg laktóz-monohidrátot tartalmaz filmtablettánként.

Ritkán előforduló, örökletes galaktóz intoleranciában, laktóz-intoleranciában vagy glükóz‑galaktóz malabszorpcióban a készítmény nem szedhető.

 

Alkalmazásának, ill. hatásának tartama alatt szeszesital fogyasztása tilos.

 

4.5       Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók


Alkohol:

Alkohollal való együttes bevétele nem javasolt, mivel a szedativ hatás fokozódhat. Ez befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

 

Központi idegrendszeri depresszánsokkal történő kombináció:

Fokozott központi idegrendszeri depressziós hatás alakulhat ki antipszichotikumokkal (neuroleptikumokkal), hipnotikumokkkal, anxiolitikumokkal/szedativumokkal. antidepresszánsokkal, kábító fájdalomcsillapítókkal, epilepszia-ellenes gyógyszerekkel, anesztetikumokkal, szedativ antihisztaminokkal történő együttes alkalmazáskor. Ezért, a zolpidem együttes alkalmazása ezekkel a gyógyszerekkel fokozhatja az álmosságot és a másnapi pszichomotoros képességromlást, beleértve a csökkent gépjárművezetési képességet is (lásd 4.4 és 4.7 pont). Vizuális hallucináció izolált eseteiről is beszámoltak zolpidemet antidepresszánsokkal, beleértve a bupropiont, dezipramint, fluoxetint, szertralint és venlafaxint, együtt szedő betegeknél.

Fluvoxaminnel történő együttes alkalmazása megemelheti a zolpidem vérszintjét, együttes alkalmazásuk nem javasolt.

 

Kábító fájdalomcsillapítókkal való együttadáskor az eufória fokozódhat, növelve a pszichés függőség kialakulásának veszélyét.

 

CYP450 gátlók és indukálók:

Egyes citokróm P450-et gátló vegyület néhány hipnotikum, mint a zolpidem hatását fokozhatja.

A zolpidem különböző hepatikus citokróm enzimeken keresztül metabolizálódik, elsősorban a CYP3A4-en, kisebb mértékben a CYP1A2-n.

 

Ciprofloxacinnal történő együttes alkalmazás megemelheti a zolpidem vérszintjét, együttadásuk nem javasolt.

 

Rifampicinnel (CYP3A4 induktor) történő együttes alkalmazásakor, csökken a zolpidem farmakodinamiás hatása.

 

Azonban itrakonazol (CYP3A4 gátló) együttes adása a zolpidem farmakokinetikáját ill. farmako­dina­mikáját szignifikánsan nem befolyásolta.

Ezen eredmények klinikai relevanciája ismeretlen.

 

Zolpidem együttes alkalmazása naponta kétszer adott 200 mg ketokonazollal (erős CYP3A4 gátló), a zolpidem eliminációs felezési idejének megnyúlását, a teljes AUC érték emelkedését és a clearance érték csökkenését okozta, a zolpidem és placebo együttes alkalmazásához képest. A zolpidem teljes AUC értéke, ketokonazollal történő együttes alkalmazása esetén 1,83–szeresére nőtt a zolpidem önmagában történő alkalmazásához képest. A zolpidem rutinszerű adagmódosítása nem szükséges, de a betegeket figyelmeztetni kell, hogy a zolpidem ketokonazollal történő együttes alkalmazása fokozza a szedatív hatást.

 

Más gyógyszerek

A zolpidem együttes adása warfarinnal, digoxinnal, ranitidinnel nem vezetett szignifikáns mértékű farmakokinetikai interakcióhoz.

 

 

4.6     Termékenység, terhesség és szoptatás

 

Terhesség: Terhesség alatt a zolpidem alkalmazását elővigyázatosságból kerülni kell.

A zolpidemmel kapcsolatban nincsenek vagy korlátozottak a terhességre vonatkozó klinikai adatok. Az állatkísérletek nem utalnak közvetlenül vagy közvetett módon károsan befolyásoló hatásra, különös tekintettel a reproduktív toxicitás kialakulására.

Zolpidem felírásakor figyelmeztetni kell a beteget, hogy tervezett vagy feltételezett terhesség esetén azonnal értesítse kezelőorvosát, a gyógyszer adagolásának felfüggesztése érdekében.

Ha zolpidem alkalmazására kerül sor a terhesség végső szakasza vagy a szülés alatt, a magzatra gyakorolt hatások a következők lehetnek: hypothermia, csökkent izomtónus, mérsékelt légzésdepresszió.

A terhesség végén alkalmazott központi idegrendszeri depresszánsok és zolpidem egyidejű használatakor az újszülötteknél súlyos légzési elégtelenséget írtak le.

Továbbá, azoknál az újszülötteknél, akik a terhesség utolsó szakaszában, hosszantartó szedativ/hypnotikus kezelésben részesült anyáktól születtek, fizikai függőség alakulhat ki és a szülést követően fennállhat az elvonási tünetek jelentkezésének a veszélye.

 

Szoptatás: A zolpidem alkalmazása a szoptatás alatt nem javasolt, mert az kismértékben átjut az anyatejbe.

 

4.7     A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A ZolEP nagymértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A gépjárművezetőket, illetve gépeket használókat figyelmeztetni kell arra, hogy - mint az egyéb hipnotikumok esetében – fennállhat a gyógyszerbevétel utáni reggelen az álmosság, megnyúlt reakcióidő, szédülés, aluszékonyság, homályos/kettős látás, valamint az éberség és a gépjárművezetési képesség csökkenésének lehetséges kockázata (lásd 4.8 pont). A kockázat minimalizálásának érdekében legalább 8 óra pihenőidő javasolt a zolpidem bevétele és a gépjárművezetés, a gépek kezelése valamint magasban végzett munka között.

A gépjárművezetési képesség zavara és olyan viselkedés, mint az “alva-vezetés” előfordult zolpidemet önmagában, terápiás adagban alkalmazva.

Továbbá, a zolpidem alkohollal és egyéb központi idegrendszeri depresszánsokkal történő együttes bevétele növeli az ilyen viselkedés kockázatát (lásd 4.4 és 4.5 pont). A betegeket figyelmeztetni kell arra, hogy ne fogyasszanak alkoholt és egyéb pszichoaktív anyagot, amikor zolpidemet szednek.

 

4.8     Nemkívánatos hatások, mellékhatások

 

A zolpidem mellékhatásai dózisfüggők, különösen egyes központi idegrendszeri hatások tekintetében, és enyhébbek, ha a gyógyszerbevétel közvetlenül lefekvés előtt történik. Idősekben gyakoribbak.

 

A nemkívánatos hatásokat az alábbi előfordulási gyakoriságoknak megfelelően tüntettük fel: nagyon gyakori (≥1/10), gyakori (≥1/100,  <1/10) nem gyakori (≥1/1000,

 

Fertőző betegségek és parazitafertőzések

Gyakori: felső légúti fertőzés, alsó légúti fertőzés

 

Immunrendszeri betegségek és tünetek:

Gyakorisága nem ismert: angioneurotikus oedema.

 

Pszichiátriai kórképek

Gyakori: hallucinációk, izgatottság, rémálmok

Gyakorisága nem gyakori: zavartság, ingerlékenység

Gyakorisága nem ismert: nyugtalanság, aggresszió, érzékcsalódás, dührohamok, psychosis, természetellenes viselkedés, somnambulizmus (lásd 4.4 pont), függőség (elvonási tünetek, vagy a kezelés megszakítását követően rebound hatás fordulhat elő), libidóváltozások, depresszió (lásd 4.4 pont).

A legtöbb pszichés mellékhatás a paradox reakciókkal van összefüggésben.

A zolpidem kezelés közben, egy már korábban fennálló depresszió felszínre kerülhet.

 

Idegrendszeri betegségek és tünetek

Gyakori: nappali álmosság, fejfájás, szédülés, az alvászavar súlyosbodása, anterograd amnézia: (az amnesztikus hatás inadekvát viselkedéssel társulhat)

Gyakorisága nem ismert: csökkent éberség

 

Szembetegségek és szemészeti tünetek

Nem gyakori: kettős látás

 

Légzőrendszeri, mellkasi és mediastinalis betegségek és tünetek

Nem ismert: légzésdepresszió (lásd 4.4 pont)

 

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek

Gyakori: hasmenés, hányinger, hányás, hasi fájdalom

 

Máj- és epebetegségek illetve tünetek

Gyakorisága nem ismert: megemelkedett májenzim szintek.

 

A bőr és a bőr alatti szövetek betegségei és tünetei

Gyakorisága nem ismert: kiütés, viszketés, csalánkiütés, fokozott verejtékezés

 

A csont-izomrendszer és kötőszövet betegségei és tünetei

Gyakori: hátfájás

Gyakorisága nem ismert: izomgyengeség

 

Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók

Gyakori: fáradtság

Gyakorisága nem ismert: járászavarok, hozzászokás, elesés (főleg idős betegeknél fordult elő és azokban az esetekben, amikor a beteg nem az előírás szerint alkalmazta a zolpidemet)

 

Feltételezett mellékhatások bejelentése

A gyógyszer engedélyezését követően lényeges a feltételezett mellékhatások bejelentése, mert ez fontos eszköze annak, hogy a gyógyszer előny/kockázat profilját folyamatosan figyelemmel lehessen kísérni.

Az egészségügyi szakembereket kérjük, hogy jelentsék be a feltételezett mellékhatásokat a hatóság részére az V. függelékben található elérhetőségek valamelyikén keresztül

 

4.9       Túladagolás

 

Jelei és tünetei:

A zolpidemmel monoterápiában, vagy más központi idegrendszeri depresszáns szerekkel (beleértve az alkoholt) történő együttes túladagolás aluszékonyságtól kómáig terjedő központi idegrendszeri depressziót okoz. Enyhébb esetekben aluszékonyság, zavartság és levertség, súlyosabb esetekben ataxia, csökkent izomtónus, hypotonia, légzésdepresszió, ritkán kóma jelentkezhet, nagyon ritkán fatális kimenetel is előfordul.

 

Kezelése:

A bevételt követő 1 órán belül hánytatás szükséges, ha a beteg eszméleténél van, ellenkező esetben a légutak védelme mellett gyomormosást kell végezni. A cardiovascularis és respiratoricus funkciókat fokozottan ellenőrizni kell. A tünetek kezelése szupportív terápiát és speciális szakintézeti ellátást igényel. Aktív szén adható a felszívódás csökkentése érdekében. Szedativ szerek kerülendők, még excitatio kialakulásakor is. Súlyos tünetek fellépése estén flumazenil adása megfontolandó, habár a flumazenil hozzájárulhat a neurológiai szimptómákhoz (convulsiók). A zolpidem nem távolítható el a szervezetből hemodialízissel.

 

 

5.       FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK

 

5.1     Farmakodinámiás tulajdonságok

 

Farmakoterápiás csoport: Altatók és nyugtatók, benzodiazepinnel rokon gyógyszerek

ATC kód: N05C F02

 

A zolpidem-tartarát egy imidazopiridin vegyület, amely elsősorban az alpha-1 alegységet is tartalmazó GABA-A receptorcsoporton elhelyezkedő omega-1 receptor alegységhez kötődik (amelyet benzodiazepin-1 alegységnek is neveznek). A bezodiazepinek ezzel szemben nem szelektív módon mind az omega-1, és az omega-2 alegységhez kötődnek. Ez a receptor változást indukál a klorid anioncsatornában és ezáltal váltja ki a zolpidem tartarát specifikus szedatív hatását. Ezt a szedatív hatást a benzodiazepin-antagonista flumazenil visszafordítja.

Állatkísérletek: A zolpidem szelektív omega-1 alegységhez való kötődése magyarázhatja azt a tényt, hogy a zolpidem altatószerként alkalmazott dózisban izomrelaxáns és anticonvulsiv hatást nem mutat, míg ezen hatások az omega-1 alegységhez nem szelektíven kötődő benzodiazepinek alkalmazása után tapasztalhatók.

Humán alkalmazás: A zolpidem lerövidíti az elalváshoz szükséges időt, csökkenti az éjszakai felébredések számát, megnyújtja az éjszakai alvástartamot, és javítja az alvás minőségét.

Ezek a hatások tipikus EEG eredményekkel is igazolhatók, melyek különböznek a benzodiazepineknél mért értékektől. Az egyes alvási fázisok relatív időtartamát vizsgálva igazolták, hogy a zolpidem megőrzi az alvás szerkezetét. Az ajánlott adagokban a zolpidem nem befolyásolja a paradox alvási (REM) fázis tartamát. A mély alvás (az ún. lassú hullámú alvás III. és IV. fázisa) arányának megtartása a zolpidem omega-1 receptorokhoz történő szelektív kötődésével magyarázható. A zolpidem valamennyi ismert hatása antagonizálható flumazenil adagolásával.

 

A randomizált vizsgálatok csak a 10 mg zolpidem hatásosságának meggyőző bizonyítékát mutatták.

Egy randomizált, dupla-vak vizsgálatban 462 nem idős, átmeneti alvászavarban szenvedő egészséges önkéntesnél a 10 mg zolpidem 10 perccel csökkentette az átlagos elalvási időt a placebóhoz képest, miközben az 5 mg zolpidem esetén ez 3 perc volt.

 

Egy randomizált, dupla-vak vizsgálatban 114 nem idős, krónikus álmatlanságban szenvedő betegnél a 10 mg zolpidem 30 perccel csökkentette az átlagos elalvási időt a placebóhoz képest, miközben az 5 mg zolpidem esetén ez 15 perc volt.

Egyes betegeknél az alacsonyabb 5 mg–os adag is hatásos lehet.

 

Gyermekek és serdülők (18 év alatt)

A zolpidem 18 év alatti gyermekeknél és serdülőknél történő biztonságos és hatásos alkalmazását nem bizonyították. Figyelemhiányos/hiperaktivitás zavarban (ADHD) és insomniában szenvedő  gyermekekkel és serdülőkkel (6-17 év közötti) végzett 8 hetes vizsgálat során - placeboval összehasonlítva- a zolpidem, altatóként történő hatásos alkalmazását nem bizonyították. A zolpidem-kezelés következtében leggyakrabban előforduló mellékhatások idegrendszeri és pszichiátriai eredetűek voltak, pl. szédülés (23,5% versus 1,5%), fejfájás (12,5% versus 9,2%), és hallucinációk (7,4% versus 0%) (lásd 4.2 pont Gyermekek és serdülők és 4.3 pont).

 

5.2       Farmakokinetikai tulajdonságok

 

Felszívódás

A zolpidem gyorsan felszívódik, így a hipnotikus hatás kezdete is gyors. A plazma csúcskoncentrációt 0,5-3 óra alatt éri el. A biohasznosulás 70%, mérsékelt first-pass metabolizmusa miatt.

 

Eloszlás

92,5% ± 0,1%-ban kötődik a plazmafehérjékhez.. Az ismételt alkalmazás nem befolyásolja a fehérjekötődést, mely a zolpidem tartarát és a metabolitjai közötti kötőhelyek iránti versengés hiányát jelzi. A megoszlási térfogat felnőttekben 0,54 ± 0,02 L/kg, és 0,34 ± 0,05 L/kg-ra csökken nagyon idősekben.

 

Biotranszformáció

Metabolitjai inaktívak. A máj általi first-pass metabolizmus hozzávetőlegesen 35%.

A zolpidem tartarát számos hepatikus citokróm P450 enzimen keresztül metabolizálódik, a fő enzim a CYP3A4, a CYP1A2 enzim közreműködésével. Mivel a CYP3A4 enzim egy fontos szerepet játszik a zolpidem tartarát metabolizmusában, ezért fennáll a lehetséges gyógyszerkölcsönhatás kialakulásának a kockázata azoknál a gyógyszereknél, amik a CYP3A4 enzim szubsztrátjai vagy induktorai.

 

Elimináció

A clearance eléri a 300ml/perc-et. Terápiás adagjainak plazmafelezési ideje átlagosan 2,4 óra, (± 0,2 óra) a hatás tartama 6 óra.

A metabolitok 56 %-a vizelettel, 37 %-a a széklettel ürül.

 

Linearitás/nem-linearitás

Terápiás dózistartományban a farmakokinetikai profil lineáris.

 

Idős betegeknél, 100 ml/perc-es csökkent clearance-t figyeltek meg. A 81 és 95 év közötti idős betegeknél, a maximális plazma  koncentráció 80 % -kal megemelkedett, szignifikáns felezési idő növekedés nélkül. Veseelégtelenségben szenvedő betegeknél, akár dializált akár nem, a clearance érték mérsékelt csökkenésével kell számolni. A többi farmakokinetikai paraméter nem érintett.

 

Májelégtelenségben szenvedő betegeknél, a zolpidem biohasznosulása 80%-kal nő és az eliminációs felezési ideje az egészséges önkénteseknél tapasztalt 2,4 óráról, a károsodott májműködésre jellemző 9,9 órára nő. Májcirrózisban szenvedő betegeknél az expozíció ötszörösére és az eliminációs felezési idő a háromszorosára nő.

Nem dializálható.

 

 

5.3     A preklinikai biztonságossági vizsgálatok eredményei

 

Nincs olyan preklinikai adat, ami a szer klinikai alkalmazását befolyásolná.

 

 

6.       GYÓGYSZERÉSZETI JELLEMZŐK

 

6.1     Segédanyagok felsorolása

 

cellaktóz (laktóz-monohidrát, cellulózpor), kroszkarmellóz-nátrium, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát.

Filmbevonat:

Opadry YS-1-7003 White (poliszorbát 80, makrogol 400, hipromellóz 3cP és 6cP, titándioxid (E171)).

 

6.2       Inkompatibilitások

Nem értelmezhető.

 

6.3     Felhasználhatósági időtartam


4 év.

 

6.4     Különleges tárolási előírások


Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

 

6.5     Csomagolás típusa és kiszerelése


10, ill. 20, ill 30 db filmtabletta színtelen, átlátszó PVC/alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.

 

6.6     A megsemmisítésre vonatkozó különleges óvintézkedések és egyéb, a készítmény kezelésével kapcsolatos információk

 

Nincsenek különleges előírások.

 

Megjegyzés   (egy üres keresztes)

Osztályozás: II. csoport

Kizárólag orvosi rendelvényhez kötött gyógyszer (V).

 

 

7.       A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA


ExtractumPharma zrt.

1044 Budapest, Megyeri út 64.

Magyarország

 

 

8.       A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY SZÁMA


OGYI-T-21123/01                    (10x)

OGYI-T-21123/02                    (20x)

OGYI-T-21123/03                    (30x)

 

Az ExtractumPharma zrt.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-orvosok.blog.hu/api/trackback/id/tr117197645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása