Az egészségügyről mindenkinek

Egészségügyi hírek és érdekességek

Korszerű képalkotó módszerek a koponyasérültek vizsgálatában

2015. február 22. - A mi világunk
A magyar orvosi szakirodalom független szemlézését vállaló rovat megjelenését az ExtractumPharma zrt. támogatja.


dr. Tóth Arnold1,2, dr. Schwarcz Attila1, dr. Kálmán Endre3, dr. Büki András1, dr. Bogner Péter1,4(Pécsi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, 1Idegsebészeti Klinika, 2Radiológiai Klinika, 3Patológiai Intézet, 4Pécsi Diagnosztikai Központ/University of Pécs,1Department of Neurosurgery, 2Department of Pathology, 3Pécs Diagnostic Centre). A koponyasérülések korszerű képalkotó vizsgálata. 
Magyar Radiológia online 2015. 1. szám


A koponyasérülések incidenciája világszerte növekvő tendenciát mutat. A magas mortalitási és morbiditási mutatók miatt fontos, hogy időben felmérjük a károsodás mértékét és jellegét, ez meghatározhatja a betegség prognózisát.

A klinikumban az egyszerű (Glasgow Coma Scale, GCS) pontszáma segít a sérülés súlyosságának megítélésében (13–15 pont az enyhe, 9–12 a középsúlyos, 8 vagy kisebb pontszám a súlyos koponyasérülésnek felel meg.)

 

Fejsérülések esetén a pontosabb diagnosztikában a képalkotó vizsgálatok játszanak alapvető szerepet. Fejsérülések esetén az életveszélyes koponyaűri folyamatok tisztázására mindmáig a CT a gold standard vizsgálati módszer. A szummációs röntgenvizsgálatnak nincs értelme. Elemzések szerint az agyrázkódások 10%-ában mutatható ki a CT-n valamilyen eltérés, ezeknek csupán 1%-a igényelhet idegsebészeti ellátást. 
Koponyasérülés esetén az alábbi akut eltérések jelei keresendők a koponya CT-n: koponyaűri vérzés (epi-, subduralis, subarachnoidalis, állományi), contusio, oedema, agyi nyomásfokozódás, herniatio, esetleges kamradrén helyzete.  

Koponyasérülés során az egyik leggyakoribb patológiai folyamat a diffúz axonkárosodás (DAI), ez CT-vel sajnos nem kimutatható, hagyományos MR-vizsgálattal is csak közvetett jelekkel észlelhető. A CT által kimutatott eltérések nagyobb részletgazdagsággal láthatók az MR-felvételeken, általában 10-30%-kal több eltérés fedezhető fel.

Egy megbízható diagnosztikai-prognosztikai rendszer szükségessége miatt egyre nagyobb figyelmet kapnak a modern képalkotó vizsgálatok, főként az újabb MR-módszerek.

 

Diffúzióstenzor módszer (DTI)

Az átlagos diffúzió mértéke, irányultsága (frakcionális anizotrópia, FA) és iránya jó összefüggést mutat a fehérállományi rostok szerkezetével, így lehetővé válhat a diffúz axonkárosodás kimutatása. A diffúz axonkárosodás kimutatása rávilágított arra, hogy enyhe koponyasérülés esetén is jelentkezhet axonkárosodás, amelyet komolyan kell venni, és meghatározhatja terápiás lépéseinket. A DTI-nek azonban több korlátja van, és bár a módszer rendkívül érzékeny, alacsony specificitása problémát jelent.

 

Az ábra egy egészséges (a) és egy enyhe koponyasérülést elszenvedett egyén (b) DTI-rekonstrukcióját mutatja; a traumát elszenvedett (b) alanynál a corpus callosum területén inhomogenitás látható a csökkent frakcionális anizotrópia miatt, mely fehérállományi dezintegrációra utal.


A diffúzióstenzor módszerből továbbfejlesztett metodika a diffúziós spektrum képalkotás (DSI), ez képes a kereszteződő és nagyobb fokban eltérő rostok modellezésére, így lehetőség nyílhat a sérült pálya és a kiesett neuropszichológiai funkciók egyeztetésére, gráfelméleti megközelítéssel agyi konnektivitási térkép készíthető.

 

Szuszceptibilitássúlyozott képalkotás (SWI)

Koponyasérülés esetén a vérzésből származó hemoglobinsav (vas) a mágneses tér inhomogenitását okozza, így a módszer képes a diffúz axonkárosodáshoz társuló mikroszkópikus vérzések kimutatására.

A koponyasérült személy CT-je negatív, ám az SWI számos, diffúz axonkárosodáshoz társuló mikroszkópikus vérzést (fehérállományi hipointenzív laesiók) tár fel

Egy friss, átfogó vizsgálat szerint fontos a laesiók megfigyelése, ugyanis ha a trauma korai fázisában négy vagy több mikroszkópos laesio figyelhető meg, akkor a háromhónapos kimenetel esélye 3,2-szer rosszabbnak tekinthető.

 

Funkcionális MRI (fMRI)

Enyhe fejsérülés esetén (is) kialakulhatnak kognitív és neuropszichológiai zavarok, melyeknek háttere nem teljesen tisztázott – e kérdésekben jut szerephez az fMRi. A vizsgálat során a beteg egy feladatot ismétel, így a feladatért felelős agyi terület és annak aktivitása kimutathatóvá válik. Koponyasérült alanyokban az érintett területen csökkent aktiváció jön létre, az egészséges alanyokhoz viszonyítva.

 

Térfogatanalízis

Az MRI lehetőséget nyújt milliméter pontosságú, a tér minden irányában azonos felbontású, jó anatómiai kontrasztot adó mérések végzésére. Az agyi struktúrák a 3D MPRAG (magnetization prepared rapid aquisition gradient echo) módszer segítségével elkülöníthetők, rekonstruálhatók, szegmentálhatók, ezáltal jó térfogatértékeket nyerhetünk. A módszer segítségével közepes és enyhe koponyasérülések esetén is kimutathatóvá vált az atrophia. A fehér - és szürkeállomány-vesztés mértéke arányos volt az eszméletvesztés hosszával vagy a prognózissal.

 

A modern képalkotó módszerek fejlődésével módosul a klinikailag enyhe koponyasérülések megítélése, a mechanizmusok jobb megértésével pontosabb kezelés alkalmazható. Természetesen továbbra is a CT-vizsgálat a gold standard, de nem kizárt, hogy a jövőben az új módszerek – az SWI- és DTI-mérés – is helyet kapnak majd a diagnosztikai palettán, segítve ezzel a prognosztika pontosítását. 

A kivonatot készítette: Dr. Veres Agneta 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-orvosok.blog.hu/api/trackback/id/tr547197421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása