Az egészségügyről mindenkinek

Egészségügyi hírek és érdekességek

Betilthatják az energiaitalokat Európában?

2015. január 25. - A mi világunk

Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős litván uniós biztos szerint azt fontolgatják, hogy megtiltanák a koffeintartalmú energiaitalok árusítását 18 év alattiaknak.

Ez legfőképpen az osztrák energiaital céget, a Red Bull-t érintené rosszul – számolt be róla a thelocal.at. A cikkben kitérnek a tiltást támogató civil szervezetre a Foodwatch álláspontjára is.

Szakértőik szerint ugyanis a koffein-kiegészítőket tartalmazó italok hatása káros az egészségre. Egy felmérés szerint az európai fiatalok 68 százaléka iszik energiaitalt, ebből 24 százalék pedig legalább négyszer egy héten. A szakemberek szerint azonban a felnőtteknek és a fiataloknak nem szabad a testsúlyukhoz viszonyítva kilónként 3 milligrammnál több koffeint a szervezetükbe juttatni.

A tanulmányra a Red Bull egy közleményben válaszolt, amiben arról írnak, hogy az emberek teából, kávéból és üdítőitalokból szerzik be a napi koffein adagjukat és nem energiaitalokból. Azonban egy energiaitalból fél liter már túlmegy egy 12 éves gyerek napi javasolt koffeinmennyiségén és a Foodwatch szerint a fiataloknál magas a túladagolás veszélye.

A litván parlament már tavaly májusban megszavazta, hogy 18 év alattiak ne vehessenek energiaitalt. Az unió többi tagállamában erre legfeljebb csak javaslatot tehetnek, hogy a kiskorúak ne fogyasszák ezeket.

(hir.ma.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-orvosok.blog.hu/api/trackback/id/tr237107081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása