Az egészségügyről mindenkinek

Egészségügyi hírek és érdekességek

Nem használ az influenza elleni oltás?

2015. február 15. - A mi világunk

Aki eddig nem kérte, az már ne is kérje az influenza elleni oltást, mivel két hét kell a védettség kialakulásához, de addigra a járványnak várhatóan vége lesz, írja a Magyar Nemzet. Mutálódott vírus miatt az oltás szakértők szerint sem annyira hatékony, mint amilyennek indult.

Mutálódott az influenza egyik vírustörzse, ami miatt alig háromszázalékos védettséget ad csupán a védőoltás az idei évi influenzavírus ellen az Angliai Közegészségügyi Hivatal napokban közzétett jelentése szerint. „Valóban van egy mutáció, ez a vakcina három komponense közül az egyikben történt, abban is részlegesen” – mondta el az mno.hu-nak dr. Ludwig Endre. Mint az infektológus-belgyógyász szakorvos kifejtette: „igaz, hogy ez a vakcina nem annyira hatékony, mint ahogy indult, mert közben a vírus mutálódott, de ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem hatékony”. Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház tudományos igazgatója szerint nagyon nehéz kiszámítani, hogy mihez képest, és miben mérjük a vakcina adta védettséget: megbetegedésben, halálozásban vagy kórházi beutalásban, esetleg másodlagos tüdőgyulladás kialakulásában.

Mint azt az infektológus-belgyógyász szakorvos kifejtette: az oltóanyag előkészítésének nagyon bonyolult menete van, amiért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a felelős. A WHO központi laboratóriumában kiváló epidemiológusok és virológusok a korábbi megbetegedéseket figyelve próbálják megjósolni, hogy a következő szezonban a vakcina mely vírustörzseket tartalmazza. Ez nagyon sokszor sikerül, valamikor a természet azonban nem követi a szakemberek becslését. Az, hogy mi van egy vakcinában, az a világon mindenhol ugyanaz, a gyártók egy bizonyos oltótörzset kapnak a WHO laboratóriumától, és azt használják fel. Tehát bármilyen cég gyártja is a vakcinát, a hatóanyag benne ugyanaz.

Aki eddig nem kérte az oltást, annak már nem is érdemes beoltatnia magát dr. Ludwig Endre szerint, tekintve, hogy két hét kell a védettség kialakulásához, de addigra a járványnak várhatóan vége is lesz. Túl vagyunk tehát már azon a perióduson, hogy érdemes lenne beoltatni magunkat – hangsúlyozta a szakember. Egy fegyverünk maradt tehát: fokozottan kell figyelni a higiénére, érdemes gyakran kezet mosni, hiszen a tárgyak felületén az influenzavírus egy jó darabig megmarad. Ha megengedhetjük magunknak, lehetőleg ne menjünk influenzaszezonban tömegbe. Ha az óvintézkedések ellenére sem tudtuk elkerülni a betegséget, akkor mindenkinek jobb, ha otthon maradunk, klinikai tény ugyanis, hogy aki otthon marad, az gyorsabban gyógyul meg, mint az, aki lábon hordja ki az influenzát, melynek legveszélyesebb szövődménye a tüdőgyulladás. „Az influenzavírus által termelt különböző anyagok, illetve enzimek nagyon sérülékennyé teszik a légutakat, és az ott lévő egyéb baktériumok így kórokozóként tüdőgyulladást tudnak okozni.”

(MNO)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-orvosok.blog.hu/api/trackback/id/tr597177565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása