Az egészségügyről mindenkinek

Egészségügyi hírek és érdekességek

Nem süllyedt el a siófoki kórház: kész a helikopter-leszálló

2015. február 22. - A mi világunk

A siófoki kórház sürgősségi osztályán látják majd el az alapellátást ügyeleti időben felkereső betegeket is? Ez nem csak Siófokon kérdés, az azonban tény, hogy kívül kész a siófoki kórház új sürgősségi szárnya a helikopterleszállóval együtt. Hátra vannak még a belső munkák, valamint a műszerbeszerzés, mely ugyancsak része a siófoki fejlesztésnek.

Arról, hogy a kormányzati szándék szerint összevonják a kórházi sürgősségi és az alapellátási ügyeleteket, először Moizs Mariann, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója beszélt a somogyi polgármesterek és jegyzők decemberi siófoki konferenciáján. Ezzel egy időben kezdődött egyeztetés Siófokon egy akut probléma megoldására; a gyermek- és felnőtt háziorvosi ügyeletére. A sonline.hu úgy értesült, hogy az egyeztetések továbbra is zajlanak, nem dőlt tehát még el, hogy miképpen működik az ügyelet a jövőben.

Egy másik egyeztetés is zajlik közben; a somogyi gyógyító intézetek vezetői próbálják elosztani a rendelkezésre álló forrásokat és meghatározni, melyik intézmény hogyan működjön a jövőben. Az elmúlt huszonöt év sokadik egészségügyi reformjának része ez egyébként, amivel egy időben a HVG arról ír: az elmúlt fél évben tizenegy orvos hagyta el csak az egri sürgősségi betegellátó osztályt, közülük öt külföldre ment, amúgy pedig általános a szakemberhiány ezeken az osztályokon. Pedig az elmúlt években 26 kórház nyert el összesen 12 milliárd forint uniós támogatást sürgősségi fogadóhelyei fejlesztésére. Ami ha valahol, Siófokon feltétlenül indokolt, a nyári balatoni ellátásra gondolva.

Az egészségügyi reform része az is, hogy a kormányzati szándék értelmében teljesen el kell különíteni az állami és magánszolgáltatói tevékenységet az egészségügyben, és a jövőben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár magánellátást, magánszolgáltatásokat nem finanszíroz. Vagyis – ha elfogadja a parlament a tervezetet – közkórház nem végezhet szabad kapacitása kihasználásával fizetős szolgáltatásként olyan műtétet, amit amúgy finanszíroz az egészségpénztár. Siófokon egymás mellett működik a kórház és egy magánklinika.

– Mivel a kórház nem végez magánellátást, jelentős bevételtől  ezáltal nem esik el – mondta Nagy Gábor, a siófoki kórház orvos-igazgatója. – A környékbeli magánrendelőkkel, intézetekkel a jó kapcsolat továbbra is fennmaradhat, ezekből a kórház csak profitálhat. Az állami szektoron kívül dolgozó orvosok tovább folytatják magánrendelésüket, ami nem probléma, hiszen igény továbbra is lesz erre. Egyre több cég köt biztosítást privát egészségügyi ellátásra a dolgozói számára.

Nagy Gábor szerint a kórházzal szomszédos magánklinikának abban is nagy szerepe van, hogy az orvosokat „itthon lehessen tartani”. – A jó megoldás természetesen az volna az egészségügyi ágazat fejlesztése révén, hogy állami és magánellátás között ne legyen különbség; a befizetett járulékok fejében ez jogos elvárás.

(sonline.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-orvosok.blog.hu/api/trackback/id/tr627196937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása